PINATA OG TILBEHØR

Pinata stort udvalg af sjove pinatas

Stort udvalg af festlige og sjove pinatas! En pinata er en slags mexicansk fastelavnstønde og en pinata kan blandt andet bruges som et sjovt indslag til din fest eller til en børnefødselsdag. En pinata skal fyldes med lækkerier som godter, legetøj eller hvad man kan finde på. Fyld den med forskellige godter eller gaver, du kunne tænke dig at overraske dine gæster med. Som et festligt indslag slår alle gæster skiftevis på pinataen til den går i stykker og alle godterne vælter ud. Køb din pinata online hos os, vi har rigtig mange forskellige typer pinatas, du kan vælge mellem f.eks en spiderman pinata til spiderman fest eller en Olav pinata til frozen fest.

 

 

preload spinner

Sjove Pinata´s

En piñata er en figur, der er lavet i papmache og dekoreret med farvestrålende papir. Den er fyldt med legetøj og slik, og man kan gdt lave en selv. Man hænger piñataen op i loftet eller i et træ, og så gælder det om at få den slået ned med et bat. Det er en tradition, der minder meget om at slå katten af tønden til fastelavn.

Pinata stammer oprindelig fra Kina 

Piñataen er meget populær i hele Latinamerika, men faktisk stammer den fra Kina. I Kina var figuren formet som en ko, og fyldt med forskellige slags frø. Når piñataen blev slået ned og gik i stykker, betød det, at man ville få en god høst. Folk samlede frøene sammen og gemte dem i deres huse hele året. De skulle bringe dem held. Piñata traditionen blev bragt til Mexico i det 16. århundrede; der var imidlertid en lignende tradition i Mesoamerika. Mayaernes tradition var lig den moderne piñata tradition, herunder blindfolding deltageren rammer piñata. Den Aztec tradition fejrede fødselsdag Huitzilopochtli. Præster vil dekorere en lerkrukke med farverige fjer. Når krukken blev brudt med en pind eller kølle, fald alverdens offergaver ned for fødderne. I henhold til lokale optegnelser blev piñata først anvendt til brug ved evangelisation i 1586, i Acolman, lige nord for Mexico City. De augustinske munke der ændrede europæiske piñatas og skabte Las Posadas tradition med  fejringen af ​​fødslen af ​​Huitzilopochtli, som blev fejret i midten af ​​December. 

Pinata og Bind for øjnene

Senere kom traditionen til Europa, og da de spanske erobrere kom til Latinamerika, tog de traditionen med sig derover. Latinamerikanerne havde faktisk allerede en tradition, der mindede om piñataen. De to traditioner blev blandet sammen. Nu skulle man slå piñataen ned, mens man havde bind for øjnene. I dag kan piñataen have mange forskellige former, og den bliver brugt ved fødselsdage og andre fester. Selvom pinatas er tænkt som en sjov aktivitet for primært børn i dag har Pinatas en lang, rig historie. Der er nogen uenighed, men det lader til, at Pinataens oprindelse ikke er spansk, men kinesisk. Den kinesiske version var i form af en ko eller okse og anvendes til det nye år. Det blev dekoreret med symboler og farver beregnet til at producere et gunstigt klima for den kommende vækstsæson. Det var fyldt med fem typer af frø og derefter ramte med pinde af forskellige farver. Efter piñata blev brudt, blev resterne brændt og asken holdes for held og lykke. Traditionen med Pinata ankom i Europa i det 14. århundrede, hvor det var forbundet med den kristne fejring af fasten; i Spanien, den første søndag i fasten, "Piñata Søndag" blev en fest kendt som Dance of the Piñata. Som ordet italienske oprindelige rive Pignatta betyder "fajance gryde," den spanske oprindeligt brugt en almindelig ler beholder, før du begynder at dekorere det med bånd, lametta og farvet papir. Oprindelsen af ​​det italienske ord menes at være knyttet til det latinske ord pinea, "kogle".


Lav din egen pinata

 

Du skal bruge:

  • En stor ballon   
  • Gamle aviser
  • Mel og vand
  • En pensel
  • Kraftig snor
  • Bred tape
  • Farvet silkepapir eller hobbymaling

Pusten ballonen helt op og bind knude på den. Klip en masse gamle aviser i strimler. Bland mel og vand i en skål så det bliver til en tynd, klistret masse. Massen kommer til at fungere som lim. Dyp én avisstrimmel ad gangen i melblandingen og klistr den på ballonen. Dæk hele ballonens yderside med avisstrimler, men lad et lille område omkring knuden på ballonen være frit.. Dæk ballonen med flere lag avisstrimler, så din piñata bliver stærk nok til at kunne holde til en masse slag. Lad det hele tørre i et-to døgn.

 

Når det hele er tørt, skal du prikke hul på ballonen og tage den ud. Nu har du en hul, rund figur, som du kan fylde op med det, du har lyst til - Lav huller omkring piñataens åbning og træk snore igennem dem. Saml snorene i en kraftig knude cirka 20 centimeter over piñataen, så den kan hænges op. Herefter lukker du hullet med bred tape og klistrer ekstra avisstrimler dyppet i melblanding fast over tapen. Lad toppen tørre.Når toppen også er tør, er din piñata klar til at blive pyntet. Her er det kun fantasien, der sætter grænser! Du kan for eksempel klistre strimler af farvet silkepapir uden på piñataen, eller du kan male den med hobbymaling i flotte farver.

Trustpilot
Trustpilot