FASTELAVN

 

Alt i pynt og Kostumer til Fastelavn. Stort udvalg i Fastelavnskostumer til hurtig levering og i emærket webshop. I denne kattegor finder du fastalavnspynt samt fastelavnstønder. Herudove har vi korner til både katte dronninger og konger. Leder du efter fastelavnskostumer så se under under Kostumer.

 

I Danmark har vi rigtig mange skønne og hyggelige traditioner til fastelavn. De mest kendte traditioner er at vi slår katten af tønden. Der bliver hængt en trætønde op i et loft, der er ofte en sort kat på tønden som dekoration. Derefter stiller alle de flot udklædte børn sig op på en række og slår på skift på tønden med et lille bat indtil tønden går i stykker. Den der får det først bræt af tønden til at falde af bliver kattedronning og den der slår hele tønden ned bliver kattekonge. Indeni tønden gemmer der sig slik og lækkerier.

 

 

 


{{amount}}

Fastelavn eller Karneval

Fastelavn eller karneval er en fest, der på jordens nordlige halvkugle ligger på grænsen mellem vinteren og foråret. Antikkens romere fejrede det sejrende forår, og de gamle egyptere, når Nilen gik over sin bredder og livets og årets cyklus startede forfra. At klæde sig ud og slå til søren har alle dage været en del af livet, og til fastelavn blev muligheden ekstra stor, idet masker og udklædninger for en tid slettede de sociale skel i samfundet. Bonden kunne sidde ved samme bord som greven – eller ligge i samme seng. Løssluppenhed var en stor del af fastelavnstiden, der virkede som en ventil i en hverdag præget af strenge regler og hårdt arbejde. Karnevaler var kun for voksne. Det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fest.

Slå katten af tønden

Det har været en udbredt folketro, at en by kunne slippe for pest, hvis en sort kat blev slået ihjel. Derfor har katte levet livet farligt i hele Europa ved fastelavn. Den skulle i tønden, fordi den var måneds  listige, hellige dyr, der så skulle ofres inden lysere tider. Franskmændene smed levende katte ind i sankthansbålet, mens tyskerne smed dem i det bål, de brændte ved påsketid. Eller også kastedes de ud fra et kirketårn.

 

I Danmark kom den sorte kat i en tønde, hvor den blev godt og grundigt mishandlet mens tønden blev slået i stykker. 

 

I dag er det skik at kåre en kattekonger i forbindelse med tøndeslagningen. Der er dog meget forskelligt rundt omkring i landet (eller fra bydel til bydel) hvordan man bliver kattekonge. Desuden bliver der oftest også kåret en kattedronning. Ofte er det omvendt hvem der bliver kronet som dronning eller konge fra en regel til en anden.

 

Typisk er der en krone til den der slår bunden ud af tønden (hvorved der oftest falder en masse slik ud i stedet for en kat), og så en anden krone til den der slår det sidste bræt ned. Men der er ikke konsensus for hvad der er vigtigst og dermed er det ikke klart hvilken begivenhed der medfører kattekonge titlen. Der er muligvis et flertal for at den der slår det sidste bræt ned bliver kattekonge. Men da nogen ser det som en større begivenhed at slikket kommer ud, så er det disse steder den der slår bunden ud der bliver kronet som konge.

Desuden er der et hav af andre variationer, der f.eks. bytter det at slå bunden ned ud med at slå det første bræt løs, og det kan så både være konge/dronning, og her er det så typisk det sidste bræt (første/sidste) der udløser den anden krone. Atter andre ser kun det med bunden som vigtigt (så er slikket ude) og derfor bliver den der får dette til at ske kongen, og dronningen er så enten den der slog lige før, som gjorde det sidste forarbejde, eller den der står bagved, som blev snydt for det næste slag. Der er endda nogle steder hvor kongen selv vælger sin dronning.

Fastelavnsris

Fastelavnsriset, et bundt friske birkegrene (ris) pyntet med udklippede figurer, bruges om morgenen fastelavnssøndag til at vække forældre ved at slå på sengen og giver frugtbarhed. Tidligere risede man også husdyrene på gården for at give dem frugtbarhed. Det er den samme tro med at berøre en skostensfejer, for han er lykkebringer med sin kost/ris. Traditionen lever i Tyskland. (kilde Wiki)